top of page

Redan inne i Zoom?

Gå direkt till sidan för hjälp med kontrollerna inne i Zoom.

Frågor och svar om Zoom

Många har blivit väldigt bekanta med Zoom de senaste par åren. Att delta i CO2-budget 2022 över zoom kommer i så fall inte att vara något konstigt. Några saker att tänka på även för inbitna Zoom-användare:

 • Använd väldigt gärna ett headset. Ljudet blir nästan alltid väldigt mycket bättre för alla parter

 • För bästa upplevelse, sätt dig på en plats där du inte kommer att bli störd av medarbetare och familj som inte vet att du är på konferens

 • För att få ut så mycket som möjligt av konferensen, stäng av mail och chat applikationer under dagen, och öppna dem bara i pauserna

Systemkrav

 • Dator, surfplatta eller telefon som är uppdaterad under det senaste året

 • Internetuppkoppling med en hastighet på åtminstone 10MB/s

 • Fungerande högtalare

 • Mikrofon inbyggd/ansluten till din enhet (valfritt)

 • Videokamera inbyggd/ansluten till din enhet (valfritt)

 • Exakta detaljer finns på Zooms hemsida

Hur hittar jag Zoom-länken?

 

Vi skickar dig ett mejl samma dag som konferensen (så att du inte ska hinna tappa bort det). I mejlet finns en länk, klicka på den för att delta. Om någon annan anmält dig kan det hända att den personen angett sin mailadress på din digitala biljett. Då får hen ditt mail. I så fall kan du logga in på billetto.se med länken på din biljett och hitta zoom länken där.

Måste jag ladda ner någon programvara?

Om du inte redan har laddat ner Zoom applikationen kan du göra det när du ansluter till konferensen. Tänk på att det kan ta några minuter extra.

Du kan också välja att inte ladda ner någon Zoom applikation och endast delta genom din webbläsare. Alla grundläggande funktioner för ljud och bild fungerar med denna metod, men vissa mer avancerade funktioner saknas.

Behöver jag ett konto på Zoom?

Du behöver inget konto på Zoom för att delta. Använd bara zoom-länken så kommer du med i konferensen.

Hur väljer jag vilket spår jag vill titta på?

När det är flera parallella program i olika rum kommer de att synas i Zoom som separata rum (breakout rooms). Med breakout room knappen kan du välja vilket rum du vill. Du kan även växla mellan rummen när du vill.

Vi rekommenderar att inte stänga av Zoom under pauserna. Det är smidigast att låta Zoom vara ansluten till konferensen så länge som du vill vara med.

Vad gör jag om det inte fungerar?

Det är alltid frustrerande när tekniken inte fungerar. Vi har dessvärre inte kapacitet eller kunskap för att agera teknisk support för krånglande teknik. Om man inte använder Zoom varje vecka är det kanske bäst att i förväg testa att allt fungerar med den dator och den utrustning man tänkt använda.

Om "Zoom brukar funka" på den viss dator, men inte gör det just denna dag, är ett grundtips att starta om enheten som krånglar. Det hjälper väldigt ofta.

Skulle det inte fungera kan man skicka ett mail till conference@co2-budget.com och förklara vad som är problemet. Vi svarar om och när vi hinner, om vi har en aning om vad problemet kan vara.

Några tips

 • Att använda headset rekommenderas starkt. Det minskar kraftigt risken för rundgång och ekon, samtidigt som du hör bättre. Vanliga mobil-lurar duger fint.

 • Om uppspelning av ljud eller bild hackar kan du prova att stänga av din egen videokamera. Då går det åt mindre nätverkskapacitet och datakraft. Det kan minska hackandet. Om du använder trådlöst internet kan du försöka gå till en plats med bättre mottagning.

 • Om flera deltagare i konferensen befinner sig i samma rum, koppla gärna upp er gemensamt med en enhet. Annars är risken stor att det blir rundgång och ekon för alla.

 • För att andra ska kunna se deltagarna är det viktigt att belysningen mot ansiktet är starkare än bakgrundens belysning. Tex. är det inte lämpligt att ha fönster synliga i kameravyn bakom deltagarna.

INNE I ZOOM

Hitta Zooms kontroller

 

Zoom applikationen styrs av kontroller längst ner i Zoom fönstret. Det kan se ut så här:

Screenshot 2022-11-12 at 10.09.49.png
Screenshot 2022-11-12 at 10.11.40.png

Ställ in ditt namn

Vi vill att alla deltagare använder sitt riktiga namn i Zoom. Det är alltså inte ok att heta "Trulles iPhone" i Zoom. Detta av respekt för att övriga deltagare vill veta vilka de talar med, men också för att vi ska ha en möjlighet att plocka bort obehöriga.

Att ställa in sitt namn i Zoom är lätt. Klocka på "Participants" knappen. Ditt eget namn är överst i listan. Där finns en knapp "More". Om du använder en dator med mus behöver du dra pekaren till ditt namn för att knappen ska synas. 

När du väljer "Rename" kommer det upp en dialog där du kan skriva in ditt riktiga namn. Fyll i ditt förnamn efternamn, och om du vill den organisation du företräder. Till exempel:

Jan Lindblad, Klimatriksdagen

Ställ in mikrofon och kamera (valfritt)

För att kunna höras och synas behöver du kontrollera vilken mikrofon och kamera som är inställd i Zoom. Det gör du genom att klicka på den lilla ^ pilen intill mikrofon och kameraikonen.

Om du inte har några planer på att synas eller höras i konferensen kan du hoppa över detta, men vi har ju en konferens (snarare än webinar) för att vi vill ha en dialog.

Alla har tekniskt sett möjlighet att slå på sin mikrofon när som helst, precis som alla deltagare på plats kan prata rakt ut när som helst. Slå bara på mikrofonen just när du vill tala, och glöm inte att stänga av den efteråt.

Kameran kan då låta vara på hela tiden, om du vill.

Screenshot 2022-11-12 at 10.11.40.png

Reagera mera!

På en konferens hör det ju till att man applåderar, räcker upp handen, eller visar sina reaktioner emellanåt. Så vill vi också ha det för våra deltagare på Zoom.

Det finns ett antal funktioner i Zoom där man kan visa reaktioner. Klicka på Reactions knappen för att få upp en meny med alternativ.

Använd Raise hand-knappen för räcka upp handen, dvs  begära ordet för en fråga, kommentar eller svar på en fråga ställd från scenen eller någon annan deltagare.

Om du har en riktigt modern Zoom app kan det till och med räcka med att faktiskt tydligt räcka upp din fysiska hand framför kameran i fem sekunder för att Zoom ska förstå att du vill räcka upp handen! (Tekniken går framåt)

När moderatorn ger dig ordet, slå på mikrofonen, säg vad du vill säga, och slå av mikrofonen. Slå på mikrofonen igen om det blir en konversation.

När frågan/kommentaren är behandlad, stäng av mikrofonen, och se till att du klickar på Lower hand-knappen.

Inne i Zoom

Om du har ett smalt Zoom fönster (eller använder Zoom på en telefon) kan det hända att alla kontrollerna inte får plats i bredd. Då får man upp en Zoom knapp "More" med tre prickar, och kan hitta alla funktioner som inte fick plats i menyn där istället. Klicka på More så kommer dyker det upp en meny. Eller så kan du prova att göra fönstret bredare, eller vända telefonen i liggande läge.

bottom of page